Poliamoria

itt vagy: Eropolis > Belváros > Blog > pandora > 42

Ha elfelejtetted a jelszavad...
Ha még nem vagy tag...
Írd meg az életed, írd meg a mai napod! Jó volt? Mi volt a jó benne és mi hiányzott? Mi húzott fel a legjobban ma? S minek örültél? Mi volt a legérdekesebb ma Eropolisban? Hát a külvilágban mi történt?

pandora blogja


Krampuszok
Még az elején, a kezdeti szárnypróbálgatásaim alatt itt, egy éjjel privire hívott valaki. Pimasz volt, érdeklődő, kritikus, és lendületes. 12 órán át cseteltünk. Aztán heteken át minden nap... Még nem jött el a találkozás ideje, de a mindennapi hosszú beszélgetésekkel próbált visszatartani másoktól... Egyszer azt mondta:

- Összekoszolnak a krampuszok.

Rég nevettem akkorát! :D Krampusz alatt mindenkit értett, aki nem ő.
Soha még ilyen érdekes embert nem ismertem...hosszú és bonyolult, se-veled-se-nélküled történet lett, utazás egy hullámvasúton. Amióta itt vagyok, párszor megfordult velem a világ. 
Már nincs itt, de visszavonhatatlanul elindított egy úton, ahol megismerkedhetek egy bővebb önmagammal.

Történetek és gondolatok rólam, néha róla, néha a krampuszokról, néha meg bármi másról. ;)
« előző bejegyzés^ összes bejegyzés ^következő bejegyzés »
Poliamoria
#42 2018-03-17 19:29:56
Nemrégiben egy társaságban hallottam a szót, nyelvtanilag kikövetkeztettem a jelentését, de nem igazán értettem, mi van mögötte. És mivel akinek a szájából elhangzott, egy általam értelmesnek és tartalmasnak tartott ember - még ha nem is abban a vonatkozásban hogy számomra releváns legyen az efféle beállítottsága - felkeltette a kíváncsiságot bennem hogy utánajárjak a fogalomnak.

Sokan sokféleképpen keresik a monogámia sikertelenségének megoldását, többféle módon. Swingerezés, nyitott kapcsolat, soha nem elköteleződés, vagy éppen az elköteleződés melletti titkos félrelépés...ésatöbbi.

Ez egy kicsit más. Próbáltam utána olvasni, több helyen is, fórumok, blogok, pszichológusok, párkapcsolat terapeuták véleményét. Érdekes volt.
Egy mondat nagyon megfogott.

"Az emberek képesek egynél többet szeretni. Nincs mágikus kapcsoló az agyunkban, ami átkapcsol, amikor szeretünk valakit, és onnantól mást már nem tudunk. Bármelyik szülő, akinek egynél több gyereke van, tudja, hogy ez lehetséges."

És igen. Ki nem érzett már ilyet? Ki nem érzett már olyat, hogy vagy az egyik karját vágja le, vagy a másikat, de mindkettő fáj?! Beleszeretünk valakibe, de rosszul esik hogy mindig választani kell, minden nyereség veszteségek árán van csak. 
Mert miért. Mert úgy becsületes?! Persze, tök becsületes egy csomó fájdalmat okozni magunknak, másoknak. Tök becsületes a hazugság, titok, megjátszás, képmutatás? :napersze: 

Jó párszor elgondolkodtam már, hogy mi az, amit nem tudok megbocsátani. És az nem az, ha az általam szeretett férfi szeretné mással is élvezni a szexualitást, baromira nem az! Hanem ha hazudik nekem, vagy kizár az életéből...akkor nincs tovább. :( 

Sok tekintetben a poliamoria sokkal becsületesebb. Nem lélektelen kapcsolatokról van szó, hanem érzelmi-szexuális kapcsolatról, ahol a felek nemcsak beleegyeznek a többi fél létezésébe, hanem közösséget is alkotnak vele. Nem értelmezhető megcsalás, hazudozás, átverés. A saját szabályaikat nincs értelme megszegniük.

A féltékenység a monogám kapcsolatokban pedig valójában nem a harmadik (negyedik, x-edik) fél feltűnése miatt van, hanem az emberek belső bizonytalansága, önértékelési zavara, és birtoklási vágya okozza. Kívülről pedig az elhanyagolás, a törődés, tisztelet, figyelem hiánya, amiről azt feltételezi az elhanyagolt fél, hogy neki azért jut kevesebb, mert a másik "máshova tette". Sajnos gyakran ez így is van. Monogám kapcsolatokban a félrelépő férfi (érdekes, a nő kevésbé) általában azért bukik le, mert elhanyagolja a nőt, és az gyanakodni kezd. Ha nem hanyagolná el, lehet hogy sose gyanakodna. :D

És mi van, akinek olyan sok érzelmi töltöttsége van, hogy bőven tud adni többeknek is? :) A szeretet elvileg nem véges.

Érdekes téma, az biztos. :)

!kep:https://www.eropolis.hu/imgs/USERGALL/BLOGIMG/a91f17420180317192956.jpg

5 hozzászólás |

Hozzászólások

kicsitperverz69#42#5 2018-10-28 14:10:57
Én soha nem szerettem két nőt egyszerre,(szexuális vonzalom az más  :) )  viszont el tudom képzelni hogy a párom igen. Régen volt egy kapcsolatom ahol a hölgy mást is szeretett , persze ezt nem tőle tudtam. Az is tudomásomra jutott amikor együtt volt a másik férfival  egy-egy hétvégén, és a féltékenység mellett, szexuálisan izgató érzések fogtak el... Ezt egy őszinte kapcsolatban ma kifejezetten izgalmasnak találnám!( hiszen akkor nem "úgy" féltékeny az ember és kételyei sincsenek)  - Régen láttam egy filmet ami ugyan nem erről szól, de van benne egy, a témához kapcsolódó jelenet. Egyeseknek beteges lehet, nekem kifejezetten tetszett. A film címe: Now & Later 
nincs kép
kriszta76#42#4 2018-03-18 23:05:20
#antony33: 
Abszolút lényegre törő!
antony33#42#3 2018-03-18 08:22:14
Ez egy érdekes, témába vágó sorozat... egy kissé feltárja ezt az életformát az előnyivel és hátrányaival együtt...
Kár hogy ilyen rövidre sikeredett

http://www.sho.com/polyamory-married-and-dating

pandora#42#2 2018-03-18 00:11:29
#barna72: 
A swinger alapvetően különbözik a poliamoriától, mert a swinger pusztán a szex testi oldaláról szól, az a szabály, hogy ami ott történik, az ott is marad. Az ember odamegy, és felelősség, utóhatások és következmények nélkül azt tesz ami neki (és a partnereinek) jólesik. 

Ezzel szemben a poliamorok folyamatos érzelmi közösségben vannak egymással, a mindennapokban felvállalt kapcsolatban. A szex nem egyetlen cél, hanem a kapcsolat része.

A barátnőd elutasításában azért lehet találni logikát. Attól, hogy valaki elutasítja a lélektelen szexet, még nem biztos hogy monogám.
barna72#42#1 2018-03-17 23:52:42
Van egy poliamor barátnőm elég régről. (Persze akkor még nem volt poliamor, amikor mi egy párt alkottunk anno. Talán még a fogalom sem volt ismert itthon. )  
A lényeg, hogy ő próbálta elmagyarázni az egészet, de elveszítettem a fonalat, mert elég szövevényes kapcsolatrendszert takar. Ugyanis ez se szimplán fekete és fehér.  
Minden esetre az nagyon tetszett, hogy míg a monogámia kisajátít és önzővé tesz, addig a poliamoria pontosan az ellenkezője. De kell hozzá a maximális bizalom és az őszinteség. 
Voltaképpen a swingerezés is poliamor kapcsolat valahol. (De a swingert meg pont ez a barátnőm utasította el akkoriban. ) 

Bonyolult ez rendesen. 

Hogy kéne ez nekem? Passz...      

 !link:https://www.nlcafe.hu/baba/20150422/poliamor-nyitott-szerelem-hazassag/ 


Ajánlott szobák
#bdsm_szoba3280BDSM - extrém szexualitás
Ajánlott szobák
#biszex_szoba104120Biszexuális vagy, be kell lépned!

#perverzgreti210perverzek
Ajánlott szobák
#centrum_szoba500Belvárosi szexmentes csevegő

#maszti_szoba420Eropolis hivatalos maszti szobája
Ajánlott szobák
#homo_szoba5040Meleg férfiak egymás között
Ajánlott szobák
#hetero_szoba4780Heteroszexuális vadászterület, meleg és biszex mentes övezet.
Ajánlott szobák
#profi_csajok710Türelmi zónás csajok várnak

#profi_pasik100Türelmi zónás pasik várnak
Ajánlott szobák
#transz_szoba3040Transzszexuális csevegő








A felhasználói élmény biztosításához Eropolis cookie-kat használ. Tudj meg többet.     Rendben, elfogadom.